Kopenhagen, 05. ožujka 2019.

Državna tajnica Metelko-Zgombić na bilateralnim konzultacijama u Danskoj

Državna tajnica za europske poslove Andreja Metelko-Zgombić sudjelovala je u utorak, 5. ožujka 2019. godine, na bilateralnim konzultacijama s danskim državnim tajnikom za vanjsku politiku u Ministarstvu vanjskih poslova Jonasom Beringom Liisbergom u Kopenhagenu.

Tijekom razgovora razmijenjena su stajališta o aktualnim EU temama, s posebnim naglaskom na Brexit, Višegodišnji financijski okvir, migracije te predstojeće izbore za Europski parlament, kao i očekivanjima u kontekstu novog sastava europskih institucija i rasprava o budućnosti EU-a – kao vodećim izazovima s kojima se EU trenutačno suočava.

Državna tajnica Metelko-Zgombić upoznala je sugovornika s pripremama za hrvatsko predsjedanje Vijećem Europske unije te prioritetima predsjedanja, s posebnim osvrtom na proširenje i situaciju u hrvatskom susjedstvu, uz naglasak na važnost održavanja politike otvorenih vrata prema proširenju i očuvanje europske perspektive za države u Jugoistočnoj Europi. Završno, iznijela je i aktualnosti oko procesa hrvatskog pristupanja schengenskom prostoru i eurozoni.