Zagreb, 03. kolovoza 2018.

Fotogalerija proslave Dana državnosti u diplomatsko-konzularnim predstavništvima diljem svijeta

Republika Hrvatska proslavila je 25. lipnja Dan državnosti, 27. obljetnicu proglašenja suverenosti i samostalnosti. Dan državnosti slavi se u spomen na datum kada je 1991. godine Hrvatski sabor donio povijesnu Ustavnu odluku o samostalnosti i suverenosti.

Dan državnosti i ove je godine svečano obilježen i proslavljen u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Republike Hrvatske diljem svijeta. U 88 hrvatskih veleposlanstava i generalnih konzulata tijekom lipnja i srpnja ove godine, održani su svečani prijemi na kojima su se okupili brojni dužnosnici zemlje primateljice, predstavnici diplomatskog zbora, gospodarstvenici te brojna hrvatska zajednica.

Na svim kontinentima i gdje god žive Hrvati izvan domovine, vijorile su se hrvatske zastave i promovirala se hrvatska kulturna baština -  kroz umjetnost, gastronomiju i tradiciju. Hrvatski iseljenici su u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Republike Hrvatske imali priliku vidjeti i čuti mnoge glazbenike koji su ih svojim izvedbama poznatih hrvatskih pjesama podsjetili na sve ljepote Lijepe naše.

Ovogodišnje obilježavanje Dana državnosti i pete godišnjice članstva Republike Hrvatske u Europskoj uniji odvijalo se usporedo s fantastičnom igrom hrvatske nogometne reprezentacije na Svjetskom nogometnom prvenstvu u Rusiji, te su svečani prijemi naših brojnih diplomatsko-konzularnih predstavništava bili obojani prepoznatljivim kvadratima i zajedničkom podrškom našim Vatrenima. U mnogim gradovima diljem svijeta organizirano je i zajedničko praćenje utakmica Hrvatske, a s posebnim nabojem su se pratile polufinalna i finalna utakmica.