Prijava nestanka hrvatske putovnice

Građanin je dužan bez odgode prijaviti nestanak putne isprave ili njezino pronalaženje. Ako je putna isprava nestala ili je ukradena u Danskoj ili na Islandu, građanin to odmah treba prijaviti danskoj ili islandskoj policijskoj postajinadležnoj za područje na kojem mu je putovnica nestala odnosno ukradena ili gdje je primijetio njezin nestanak. 

Policiji treba naglasiti da se radi o hrvatskoj putovnici, što treba jasno biti navedeno upolicijskom zapisniku, te da li je putovnica ukradena ili izgubljena. Taj zapisnik valja čuvati i odmah osobno donijeti u Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Kopenhagenu ili se javiti radi daljnjeg dogovora, kako bi se nakon provedenog postupka i utvrđivanja okolnosti nestanka, moglo izdati rješenje o proglašenju nestale putovnice nevažećom. 

Za izdavanje rješenja plaća se zakonom propisana konzularna pristojba.

Rješenje o proglašenju putne isprave nevažećom građanin o svom trošku treba oglasiti u "Narodnim novinama" (adresa: Kralja Držislava 14, Zagreb) uplatom iznosa od 10 € na račun:

Narodne novine
Kralja Držislava 14
10 000 Zagreb
 
SWIFT: ZABAHR2X
IBAN: HR4723600001101432681

Tek na temelju rješenja o proglašenju putne isprave nevažećom i potvrde o objavljenom oglasu u "Narodnim novinama", građanin može podnijeti zahtjev za izdavanje nove putovnice.


 

Izdavanje putnog lista

Inače, građaninu kojem je putovnica nestala, ukradena ili joj je istekla valjanost, može se u Veleposlanstvu Republike Hrvatske u Kopenhagenu izdati i putni list za povratak u Hrvatsku. Prije izdavanja putnog lista bit će potrebno provjeriti identitet i dokazati hrvatsko državljanstvo osobe. Za izdavanje putnog lista naplaćuje se konzularna pristojba u iznosu od 316,00 DKK.

Copyright (c) 1997.- 2021. Ministarstvo vanjskih i europskih poslova RH Sva prava pridržana