Hrvati u Danskoj

U Danskoj trenutno živi oko tisuću Hrvata, odnosno osoba hrvatskog podrijetla s hrvatskim državljanstvom. Većina njih se u Dansku doselila 1960-ih godina, manji broj 80-ih i 90-ih godina prošlog stoljeća, a i to većinom Hrvati iz Bosne i Hercegovine. Najveća hrvatska zajednica nalazi se u Kopenhagenu i okolici, zatim u većim danskim gradovima Aarhusu i Aalborgu, na poluotoku Jutland.

Nakon što su zbog malobrojnog članstva i financijskih problema krajem 2006. zatvorene prostorije Hrvatskog doma "Kralj Tomislav," u Danskoj do početka 2012. nije bilo organiziranog okupljanja hrvatskog iseljeništva. Tada je, uz podršku i pomoć Veleposlanstva, u Kopenhagenu osnovana Hrvatska kulturna udruga u Danskoj / Den kroatiske kulturforening i DanmarkUdruga djeluje na adresi Frivilligcenter & Selvhjaelp Gentofte, Smakkegårdsvej 71, u blizini Gentofte Station. Mozete ih kontaktirat i mailom ili posjetiti internet stranicu:

U Danskoj nema dopunske (fakultativne) nastave hrvatskog jezika za iseljeničku djecu.

Zbog malobrojnosti iseljeničke zajednice, u Danskoj ne postoji Hrvatska katolička misija, ali se na dva mjesta održavaju katoličke mise na hrvatskom jeziku:

  • U Kopenhagenu se održavaju katoličke mise na hrvatskom jeziku jednom mjesečno – svake druge nedjelje u mjesecu (osim tijekom srpnja i kolovoza), s početkom u 18.00 sati, koje vodi voditelj HKM iz Malmöa. Mise se održavaju u crkvi Srca Isusovoga / Jesu Hjerte Kirke, Stenosgade 4, 1616 København V.
  • Hrvatske mise se također povremeno, četiri puta godišnje održavaju i u Koldingu (zapadna Danska, Jutland), u crkvi Svetog Mihovila /Sxt. Michaels Kirke, Sct. Michaels Gade 2, 6000 Kolding (www.sct-michaels-kirke.dk), koje vodi voditelj HKM iz Neumünstera (Njemačka). Tijekom 2014. mise će se održati u petak 7. veljače, s početkom u 18.00 sati, na Uskršnji ponedjeljak, 21. travnja, s početkom u 14.00 sati, u subotu 30. kolovoza, s početkom u 14.00 sati, te u petak 12. prosinca, s početkom u 18.00 sati.

 

Copyright (c) 1997.- 2018. Ministarstvo vanjskih i europskih poslova RH Sva prava pridržana